Środki ochrony indywidualnej w zakładzie gastronomicznym
W zakładach gastronomicznych do środków ochrony indywidualnej można zaliczyć między innymi gumowe rękawice niezbędne na stanowiskach w zmywalniach i zmechanizowanych obieralniach. Mogą to być również rękawice z metalowych włókien, chroniące przed przecięciem bądź poważniejszym skaleczeniem. Niekiedy w zakładach gastronomicznych czynnikiem niebezpiecznym może być podwyższony stopień zapylenia (np. w piekarniach), wówczas można wprowadzić jako środek ochrony indywidualnej dla pracowników maski, zabezpieczające drogi oddechowe przed przedostaniem się pyłu do organizmu.
Odzież robocza w zakładzie gastronomicznym
Rozważając wprowadzenie odpowiedniej odzieży roboczej do zakładu gastronomicznego należy w pierwszej kolejności mieć na uwadze, iż nie jest to ubranie ochronne – takie bowiem ma za zadanie ochronić przed groźnymi czynnikami. Oczywiście także w gastronomii występują stanowiska pracy, gdzie konieczne jest zastosowanie odzieży ochronnej np. impregnowane fartuchy w zmywalniach czy ocieplane kurtki, rękawice, nakrycia głowy w chłodniach. Odzież robocza ma natomiast na celu ochronę przy pracach brudzących, aby zabezpieczyć ubrania indywidualne pracowników przed zabrudzeniem. Z drugiej strony jej stosowanie wynika z zachowania jak najwyższych standardów sanitarnych. Na indywidualnej odzieży mogą pozostawać drobnoustroje i różnego rodzaju mikroorganizmy, które nie powinny mieć kontaktu z żywnością. W zakładach gastronomicznych odzież robocza jest stosowana przy produkcji żywności, jak też przy przygotowywaniu posiłków. Z reguły są to białe fartuchy albo całe stroje (spodnie, bluzy kucharskie, czapki) zgodnie z wymaganiami HCCAP.
Więcej informacji na temat odzieży dla zakładów gastronomicznych można znaleźć na stronie: www.krystian.com.pl/odzież w zakładzie gastronomicznym